Pohjoista puskurikapasiteettia Pohjoisen osaajan viestien välittäminen keskusteluun, mutta ei kiveen hakattuina tai hakattaviksi

He eivät taida tietää mitä tekevät

Kuuntelen usein ihmisiä, jotka ovat olleet asiantuntijoina eduskunnan valiokunnissa.

Viime päivinä viesti on ollut valtavan vakava.

Eduskunnan valiokunnat - eivätkä heidän valiokuntaneuvoksensa - ole enää aikoihin saaneet käsitystä Sipilän hallituksen tärkeimmän vielä sopimattoman lainsäädännön sisällöstä, vaikutuksista tai merkityksestä.

Valiokunnat, joiden sanotaan olevan lainsäädännön kovin ydin, eivät enää noudata sitä satavuotista perinnettä, jonka avulla 1864 alkaen on maatamme taiten rakennettu.

Ei voi olla totta, että maan tärkein kunnan, maakunnan ja valtion asia kansalaisiaan huoltaessaan, on näin heikolla, laaduttomalla ja riitaisella tavalla tulossa päätäntään.

Jokin hyvin tärkeä osa demokratian todellisesta edusta on katoamassa.

SoTe- ja maakuntauudistus on niin heppoisella pohjalla ja tulevaisuudella, ettei mikään itseään kunnioittava elin sellaista voi päästää käsistään todelliseen, kansalaisen ja hallintoalamaisen arkeen.

Joskus ei riitä, että alokas korjaa "asento"-komennon, joskus on pakko tehdä kaikki alusta alkaen uudelleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Sosiaalidemokraateilla oli mahdollisuutensa. Kun se ei onnistunut, tehtiin kaikki kokonaan uudestaan.

Sote-esityksessä on korjattavaa, mutta se on kuitenkin lopulta perustuslain mukainen. Nyt käytössä oleva sairaanhoitopiirimalli sen sijaan ei.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sosiaalidemokraatit ovat olleet rakentamassa Suomea hyvinvontiyhteiskuntaan jo Forssa julistuksista lähtien. Hyvinvointiyhteiskuntaan on kuitenkin kasautunut jäykistynyt byrokraatinen hallinto verkosto joka pitää päivittää nykypäivään.
Nykyisessä sote ja väliportaan ELY ja TE hallinnossa on 400 toimijaa joka sisältää 295 kunnan päättäjää.
Uudessa sote ja maakuntamallissa hallintopäätökset tehdään 18 maakunnassa joissa on demokraattisesti maakuntavaaleilla valitut maakuntavaltuustot.

Olettaisi myös SDP olevan tämän jo monessa aiemmassa hallituksessa olleen sote ja hallintorakenteen korjaamisen puolella, eikä polittisten ideologien vuoksi vastustaisi uudistusta joka tuo aikaamyöten säästöä veronmaksajalle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sote on susi, jolla pyritään korvaamaaan kohtuullisesti toimiva järjestelmä.

Ei ihme, että hallituksella menee niin kuin menee, kun pääministeri kuvittelee pelaavansa jalkapalloa: sotekin täytyy saada maaliin. Ei poliittinen päätöksenteko niin yksinkertaista ole.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Soten valinnanvapauskokeilussa on saatu tällaisia tuloksia:
"Laitinen-Parkkonen huomauttaa, että kyse on suhteellisen pienestä kokeilusta. Valintoja tehneitä henkilöitä on vain 8000, jotka siis ovat listautuneet yksityiselle palveluntarjoajalle. Heistä peräti 82 prosenttia ei ole aiemmin juuri käyttänyt julkisia sote-palveluja. Näyttää siis siltä, että etenkin tämä ryhmä hyödyntää soten valinnanvapautta. Tämä tulos tukee hänen mukaansa etukäteisodotuksia."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/247542-keski-uude...

Jos tämä vähäisemmässäkin määrin toteutuu myös uudistuksessa, voi viimeistään kaikki säästöhaaveet unohtaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tällaisena ruhonjuuri-ihmisenä ihmettelen kovasti sitä, ettei soten ns. väliportaaksi kelvannut millekään hallitukselle Suomeen hyväksytty lääninjako (5 kpl).
En väitä sitäkään täysin ongelmattomaksi, mutta se on valmiiksi olemassa oleva hallinnon taso.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Selvää on, kun kuntien ja valtion väliin rakennetaan uusi himmeli, maakuntahallinto, niin mitään säästöjä ei tule syntymään, päinvastoin, kuten suurin osa sote-asiantuntijat varoittavat. Keskusta on koko toimintansa ajan ajanut vain ja ainoastaan omien kannattajiensa etua, kuten tässäkin tapauksessa, yhteiskunnan kokonaisetu saa väistyä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Joo-o, tuossa Simonen lupailee säästöjä, mutta..

Esim Pohjois-Savossa näin:
"Nykyinen maakuntavaltuusto päättää syksyllä, kuinka monta päättäjää uuteen valtuustoon valitaan. Nyt jäseniä on Pohjois-Savossa 57. Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Elsa Paronen pitää kuitenkin todennäköisenä, että määrä kasvaa 69:ään."

Arvioiden mukaan Suomeen tulee noin 1200 maakuntavaltuutettua. Jo aikataulu tekee sen, että ei sinne uusia kasvoja tule vaan nykyisiä johtavia kuntapoliitikkoja ja kansanedustajia istumaan kahdella tai jopa kolmella pallilla. Paraneeko demokratia - tuskin.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

SDP ja Vihreiden eldorado on mahdollisimman suuri julkinen hallinto ja hallinon alainen toiminta joka maksetaan veronmaksajan rahoilla.

Tähän monopoliin tuodaan nyt uusi innovatiivinen digitalisoitava moderni kustannustehokas sote ja maakuntamallin tuoma hallintorakenne kokonaisuus.

Kunnat ovat kunnan tai kaupungin valtuustojen päätöksellä yksityistäneen teveyspalvelujaan joka on taasen kuntalaiselle pakkovalinta.

Jatkossa on useat eri yhtiöt tarjoavat sotepalveluja ja mikä on olennaista jatkossa kunta/kaupunkilainen itse tekee valinnan munkä sotekeskuksen palveluja haluaa käyttää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kirjoituksessa todetaan "Valiokunnat, joiden sanotaan olevan lainsäädännön kovin ydin, eivät enää noudata sitä satavuotista perinnettä, jonka avulla 1864 alkaen on maatamme taiten rakennettu."

Maailma on kuulemma muuttunut jo kahden vuosikymmenen aikana niin paljon, että jopa tv-ohjelmia tulee poistaa nykyisiltä kanavilta ja siirtää arkistoituun ympäristöön. Taitaa olla sipilän hallituksen toimintamallikin uudistettu kirjoituksessa mainitusta "hyvästä" aikaansaanosvuodesta 1864. Nuorempi sukupolvi on ottanut ohjakset käsiinsä, eikä me vanhemman sukupolven lapset oikein kaikkea osaa sisäistää. Oiskohan tästä kysymys?

Enää ei tarvitse olla niin nöpön nuuka perustuslain kanssakaan vaan ihan insinööri järjellä mennään eteenpäin kuin mummo lumessa. Kovin hyvin on mennyt aiempinakin vuosina, kun päättäjät ovat itselleen ottaneet etuisuuksia itse säätämiensä lainsäädösten varjolla, jotka nekään eivät kestä oikein päivänvaloa perustuslain säädöksen kanssa. Ei siis ihme, että vanhat maan tavat edellä päättäjät kulkevat nykyisinkin. Kansalaisten osaksi jää vain ihmettelyn sija.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Luulen että ei ole kyse tiedon puutteesta.

He vain eivät välitä mitä tekevät

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Simonen #2: "Uudessa sote ja maakuntamallissa hallintopäätökset tehdään 18 maakunnassa joissa on demokraattisesti maakuntavaaleilla valitut maakuntavaltuustot."

Nämä päättäjätkö sitten huolehtivat myös päätösten toteutuksesta? Taatusti jokaiseen maakuntaan tulee mahtava virkamieskunta. Maakunnan tasolta ei kuitenkaan voida hoitaa kaikkia paikallistason asioita, joten hallintoa on hajautettava. Kun vielä kuntiin jää edelleen omat päättäjänsä ja virkamiehensä ja valtion hallinto jää ennalleen, niin kaikesta tästä seuraa vain byrokratian ja kustannusten paisuminen.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

On absurdia kuvitella että kuntiin jäisi sote puolen virkakunta kun sote siirtyy maakuntien hallintoon.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Eikö tässä ole koko ajan todisteltu, että palvelut säilyvät myös syrjäisimmissä kolkissa? Miten se tapahtuisi ilman kuntatasolle hajautettua virkakuntaa?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ihan vain esimerkinomaisesti kerron, jotta kuntoutuspsykoterapiat maasta loppunevat kokonaan, tuskinpa maakunnat niitä ryhtyvät järjestämään. Toisaalta psykoterapeuteilta loppuvat ansiot, joten yksityiseen terapiaan päässee jatkossa esim. 30 euron tuntimaksulla. Eipä tästäkään ole julkisuudessa pahemmin kerrottu.

Toimituksen poiminnat