Pohjoista puskurikapasiteettia Pohjoisen osaajan viestien välittäminen keskusteluun, mutta ei kiveen hakattuina tai hakattaviksi

Pyhän Teresan hurmio (Ch)

Sveitsiläinen henkivartiokaarti vartioitsee Vatikaanin ja Paavin turvallisuutta Roomassa.

Huolimatta siitä, että Sveitsi (Ch auton takapeilissä) tunnetusti on kalvinismin synnyinseutu (= ankara, stoalainen, krumeluureja vailla oleva tiukka kristinuskon oppi, jonka nojalla katolisen kirkon aarteet besorgattiin Sveitsin valtionpankin peruspääomaksi, jota riittää, riittää...).

Sveitsin kansasta - äänestäneistä - liki 60% on osoittanut demokratian pelisäännöin, ettei maassa saa nykyisen neljän minareetti-tornin lisäksi rakentaa uusia arkkitehtoorisesti moskeijaan kuuluvia "piikkejä maisemaan".

Kirkkojen - kristillisten eli katolisten, kalvinististen, ryssänkirkon jne - tornit ja kupolit ja niiden moikaavat kellot saavat olla tosin rauhassa.

On hämmentävää, että juuri Sveitsissä, jonka olemassaolo rakentuu kulttuurihistoriallisesti vakaalle ja profiloituneelle uskonkäsitykselle, torjutaan eräs maailmanuskonto - siitähän todellisuudessa on kai kyse kansanäänestyksen tuloksessa.

Kun islamilainen raha lisäksi nykyisin muodostaa ison osan Sveitsin BKT-vahvuuksista, on hämäännys sitäkin perustellumpi.

Ennenkuin Sveitsin ulkopuolelta - vaikkapa Suomen "Belgiasta" (Kotka ja Freddy) - otetaan kovin vahvasti kantaa siihen, onko Sveitsissä (neljä kieltä, paljon siirtolaistyöläisiä, Ch) nyt väärin vai oikein sammutettu, suosittelen muutamaa tutkimusmatkaa eurooppalaisuuden ja ihmisen historiaan.

1) Matka Roomaan, Vatikaanin ulkopuolella olevaan Santa Maria della Vittoria kappeliin. Siellä on Berninin 1614 marmorista veistämä patsas "Pyhän Teresan hurmio".

Tuon teoksen äärellä suosittelen viivähtämään tovin ja pohtimaan, mikä on renesanssin kulttuurin viesti postmodernille ja projetiiviseksi muuttuneelle ihmiselle

2) Ingantius Loyolan elämänkerran lukeminen ja erityisesti hänen suomeksi ilmestyneen pyhiinvaellusmatkansa päiväkirjan taustojen pohminen

3) Nobel-palkitun turkkilaisen Orhan Pamukin, Turkissa useissa oikeudenkäynneissä tuomitun kirjailijan värien maailmaan tutustuminen - islamin kuvataide ei kuvaa koskaan ihmistä (pitäisikö?).

Jos välttämättä haluaa tilalle oikean eurooppalaisen nobelistin kirjan, voisi "Kohtalottomuus" (unkarilaisen Imre Kertézs´in versio eurooppalaisen lähihistoriasta) ajaa samaa asiaa (nykypaavi on baijerilainen, ex-Hitler-Jugend-jäsen)

4) Temppeliherrain, Vapaamuurareiden, Ku-Klux-klaanin ja jesuiittayliopistojen maailmaan tutustuminen ja samalla sen pohtiminen, missä olivat antiikin sivistyksen ja kulttuurin tiedot, taidot ja osaaminen suojassa, kun keskiaika noitavainoineen ja taikauskoineen söi eurooppalaisuuden eväät vuosisatojen ajaksi

5) Jaan Krossin tarinan "Uppiniskaisuuden kronikka" ("Kolme katku vahell") lukeminen sen selvittämiseksi, miten Luther, saksalaisuus ja uskonpuhdistus vaikuttavat siihen, kuinka Pohjoismaissa (joihin Viro eli tuonnoinen Pohjoinen Liivinmaa kuulluu) suhtaudutaan valloittajiin tai niiden uhkaan (jos Kross on liian vaikea, myös Paavo Rintalan Minä, Grünewald, ruttoa ja keskiaikaa kuvaava kirja, sopii tässä tarkoituksessa)

6) Belgian ja Kongon tarinan googlettaminen sen avaamiseksi, miten kristitty kuningasvalta, EU-presidentin ja Freddyn imperialistisen menneisyyden taakoittama synnyinmaa, vielä aivan äsken suhtautui alkuperäiskulttuuriin (EU:n ainoa tämän päivän alkuperäiskulttuurihan on Suomen Lapissa: saamelaiset, joilla oli vielä ihan äsken kimpussaan minareetinrakentajista Lars Leevi Laeustadius-niminen kasvitieteilijä)

 

Aika pienellä vaivalla Teidät, vieraani Pohjoisessa puskurikapasiteetissa päästäisin.

Jos sen vaivan tohditte nähdä, on Teidän paljon helpompi asemoitua hämäännyksenne kanssa erilaisten maailman outojen uutisten tullessa "päin pläsiä" iltaisin klo 20.30 (TV-1) tai 22.00 (MTV3).

Ei edes päivän lehtiä typerine, kaikkitietävine pääkirjoittajineen ja kolumnisteineen tarvitsisi tässä Madventures-projektissa avata!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Timo A # 1-3
Kiitos tekstiäni laajentavista ja perehtyneisyyttä osoittavista kommenteista, joihin ei minulla ole lisäämistä - vain kiittämistä

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Osuva analyysi syksyn 2009 Suomesta, potatis potandis. Hyvää nimipäivää, ei sen puoleen, ainakin meidän perheessä Antti juhlii omaansa.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Kiitos Antti, kun kertasit Belgian lähihistoria, kuitenkin lähimenneisyydessä on sellainenkin asia mitä täällä pohjoisessa ilmeisesti ei ole katsottu hyväksi laajemmin saattaa kansalaisten tietoon.
Niin kun ehkä tiedät, Belgiassa oli 80 luku asti melko toimiva hiilikaivos bisnes.
Niihin kaivoksiin tarvittiin siirtotyövoima, ennen toista maailmansotaa työvoima tuli Itä-Euroopasta pääasiassa Puolasta.
Kuitenkin toisen maailmansodan jälkeen Puola muuttui proletaarin diktatuuriksi, joka ei suostunut luovuttamaan työvoimaansa ulkomailla.
Belgian valtio pontevasti valvoi oman teräs ja hiiliteollisuuden etuja ja teki sopimuksen Italian valtion kanssa työvoiman toimittamisesta Belgiaan.
Koko Italia oli täynnä mainoksia, jossa kehuttiin Belgian taivas ja houkuteltiin tekemään sopimus työnteosta Belgiassa.
Vastavuoroisesti joka työläisestä Italian valtio sai sovitun määrän hiiltä, Italia pääsi näin myös eroon pahimmista kommunisteista.
Työvoima tulikin Belgiaan 2000 henkilön viikkovauhtia vuosina 1946–1956, myös Katolinen kirkko oli Italiassa valjastettu työvoiman värväykseen, taivaanpaikka luvattiin.
Työvoima siirrettiin Italiasta Belgiaan rautatiellä, kuitenkin Belgiassa juna ei pysähtynyt asemalla vaan keskellä ei mitään, vierastyövoiman majoitettiin Natseilta tyhjäksi jääneisiin keskitysleiri parakkeihin, se ei tietysti vastannut sitä Italiassa luvattua ylellistä majoitusta.
Myös itse työstä ei tiedetty mitään, moni italialainen ei edes alussa tajunnut että työskenteli syvällä maan alla vain jotkut etsivät tuuletusikkunaa.
Sopimuksen allekirjoittaneet eivät voineet lähteä takaisin Italiaan koska sopimuksen rikkoessaan olisi ollut Italiassa vankilakeikka.
Itse tavallisille Belgialaisille tämä paljastui v. 1956 liki 300 ihmishengen vaatineessa hiilikaivosonnettomuuden yhteydessä josta valtaosa uhreista oli Italialaisia.
Sellainen on EU:n perustajavaltio joka perustettiin ajamaan hiili ja terästeollisuuden etuja, sellaisesta maasta on konklaavi valinnut presidentin.
Myös Leopold toisen tekemisistä Kongossa ei tavallisilla ihmisillä ole Belgiassa mitään tietoa, minullekin ne selvisivät vasta Suomessa.
Joten puheet työvoimapulasta, ihmisyydestä ja vaikkapa paheksuntaa minareetin rakentamiskiellolla, etenkin kun se näyttää vain palvelevan suurpääoma veronmaksajien kustannuksella, eivät sytytä minua.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

8
Sveitsin äänestäjät ilmaisivat mielensä ja katsovat että sellaiset suvaitsemattomuutta edustavat symbolit kuten minareetit eivät sovi heidän maisemiin.
Rakennuskiellon paheksujat ovat nimenomaan hallitus, pankkilaitos ja talouselämä, myös uskontokunnat paheksuvat josta muslimit aidosti ja muut uskontokunnat vahingoniloisesti teeskennellen.

Jukka-Pekka Vasara

7. Jonkun muun kertomana en uskoisi tuosta sanaakaan :O ei jumalauta :O

Itse blokiin kommentoisin että: ynnynynynyyy kohta sveitsissä ei oo ees musuja ynnynynynyyy rikkaudet menee pois ynnynynynyyy sveitsiläisillä ei oo juuri ees sossuja ynnynynynyyy pelkiä äärioikeistolaisia ynnynynynyyy tosi köyhiäkin siis varmasti ovat ynnynynynyyy

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Jos kysymys olisi arkitehtuurista ja rakentamisen perinteistä en olisi huolissani sveitsiläisten äänestystuloksesta. Mutta jos kysymys onkin tietyn uskonnon vastustamisesta niin silloin se on sivilisaatioiden sodan pohjustamista, äärettömän typerää.

Katselin hiukan näitä blogeja, joita on kirjoituksesi jälkeen laadittu ja tulin siihen tulokseen, että äänestystulos on tulkittu jälkimmäisellä tavalla.

Turvallisuutta tämä ei lisää, päin vastoin.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

#7
Vastineesi on varsin valaiseva ja juuri sitä, mitä olen muutamaan kertaan Sinulta muissakin BeNeLux-asioita käsittelevissä asioissa kysynyt.

Kiitos siitä, Freddy, lähdenkin tästä pariksi yöksi poutaiseen Brysseliin (luvattu +8C, Lapissa -2C, lumimyräkkää).

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Paavista ja Vatikaanista olisi paljonkin kirjoitettavaa, ja barokista. Puhumattakaan renessanssista, humanismista ja Agricolasta.
Joista olen pitän yt moniaan luennon.

Tällään tähän säilymään linkin veljeskansasta, joka ei ole ensinkään veljeskansamme geneettisesti. Suomiko tulkin kustansi? http://www.ksml.fi/teemat/jjk/jjkn-lahjusjutusta-e...

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

#16
Renesanssin, manierismin ja barokin lähettiläs ja ruhtinas, italialainen 1500-1600-luvun kuvataide yhtäältä, Tiede-lehden pohtima unkarilaisten ja suomalaisten geneettinen samankaltaisuus toisaalta, ovat hyviä kapuloita viestissämme, jossa yritämme ilman vaihtorikkoja päästä maaliin.
Maaliin, joka aina vain siirtyy kauemmas...

Mutta minä opin - kun kotona(kin) on opettaja.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

16
Kohtuuton tuomio, jos vertaa raiskauksista annettuihin tuomioihin.

Toimituksen poiminnat